У 2023 році Україна вперше взяла участь міжнародному конкурсі «Європейське дерево року», представивши яблуню-колонію з Сумщини, якій вже понад 220 років. За результатами конкурсу українське дерево посіло третє місце, поступившись тільки польському Дубу Виробнику та словацькому Драконячому Дубу.

Дерево у Кролевці зростає у вигляді куща і займає площу 0,1 га. Всього за яблуню-колонію проголосувало понад 14 тис. людей з різних країн Європи та України. Минулого року за звання «Дерево року» боровся «Тисячолітній Дуб» — найстаріше дерево Львівщини, яке вкорінилося на території місцевої церкви Михаїла у с. Верин. У 1984 році віковому дубу було надано статус ботанічної пам’ятки. Дерево має кілька дупел, одне з яких настільки велике, що нагадує швидше печеру. Це дерево дійсно вражає своїми могутніми розмірами.Цьогоріч ГО «Екосфера» вже втретє проводить національний відбір українських дерев з унікальними історіями. Якщо у вашій громаді росте дерево, яке має особливе значення — історичне, культурне чи екологічне — не зволікайте! 

https://forms.gle/g7AJZotSy23gStbv9  

Основна умова відбору: особливість дерева, його вік, історія та цінність для флористичної спадщини України.

Ініціативу «Європейське дерево року» проводять з 2011 року за організації Асоціації екологічного партнерства. З того часу кількість країн, що беруть участь у конкурсі, зросла з 5 до 16. Україну у цьому списку може представити дерево саме з вашої громади!
Більше інформації про дерева-переможці попередніх років дивіться на сайті: https://www.treeoftheyear.org/uk/vote 

Територія діяльності: Закарпатська область

Мета: привернути увагу до важливості старих дерев як природної та культурної спадщини. Підкреслити зв’язок між деревами та місцевими громадами, а також їхню роль в історії, культурі та екології. Поширити історії про дерева, які мають особливе значення для місцевих жителів. Приділити важливість збереження дерев та природи загалом та як дерева можуть бути символами єднання та співпраці в громадах.

Цільова аудиторія: територіальні громади Закарпаття.

Ціль 1: поширити інформацію про проєкт серед територіальних громад Закарпаття, природоохоронної спільноти області, експертів у сфері екології, ботаніки, культурної спадщини.

Ціль 2: залучити до участі у конкурсі якомога більшу кількість громад, які б представили та розповіли про свої унікальні дерева. Заявки на участь мають містити історію дерева та його значення для місцевої спільноти.

Ціль 3: провести національний відбір шляхом онлайн-голосування, де громадськість може обирати своє улюблене дерево серед кандидатів. Визначити голосуванням дерево, яке представить Україну у міжнародному конкурсі «Європейське дерево року 2025».

Ціль 4: Сприяти поширенню закликів підтримати українське дерево через соціальні мережі, локальні ЗМІ, ресурси громади, платформи екологічних організацій. Залучити екологічні організації, органи місцевого самоврядування, школи та інші установи для поширення інформації про голосування за українське дерево.

Ціль 5: Поширити інформацію про фіналістів у медіа, соціальних мережах, щоб підвищити обізнаність про конкурс серед громадськості.

Результати:

  1. Буде підвищено екологічну обізнаність серед громадськості та інтерес до збереження старих та цінних дерев, що сприяє розвитку екологічної свідомості серед населення.
  2. Громада, яка подала дерево-переможець, отримає визнання на національному та міжнародному рівні. Це може сприяти розвитку туризму та привернути увагу до інших ініціатив громади.
  3. Конкурс посприяє об’єднанню різних громад через спільну мету збереження природи та культурної спадщини.
  4. Дерева-учасники отримають додаткову підтримку для свого збереження. Дерева-фіналісти зможуть стати туристичними атракціями, що допоможе розвивати екологічний туризм та залучати відвідувачів до місцевих природних зон.
  5. У результаті комунікативної кампанії про проєкт та його результати буде поінформовано до 20 000 жителів області.
  6. Буде підвищено свідомість суспільства щодо важливості охорони навколишнього середовища та культурної спадщини.

Партнери: European Tree of the Year (ETY).

 

Author